Михайло Пасічник: виробництво ліків в умовах аптек є не тільки даниною традиціям, але й нагальною необхідністю сьогодення

wpid-pasechnik_fmt

22 січня у місті Харків розпочалася Всеукраїнська нарада «Актуальні питання щодо виготовлення ліків в умовах аптеки», що організована Державною службою України з лікарських засобів та Національним фармацевтичним університетом.

Відкриваючи нараду, Голова Держлікслужби України підкреслив, що необхідність проведення такої наради зумовлена великою кількістю проблемних питань, які ставили керівники аптек з виготовленням лікарських засобів під час регіональних нарад. «Держава, декларуючи турботу про пацієнтів, має підтримувати аптечне виробництво ліків, оскільки воно є джерелом доступних і якісних препаратів, створених з урахуванням індивідуальних потреб споживача. Стабільне функціонування таких аптек є вкрай важливим, а особливо – на сході України, де тривають військові дії. Тому до участі в нараді запрошені і керівники військової фармації. В умовах нестабільності, викликаної військовими діями, аптеки з виготовленням ліків можуть оперативно реагувати на потреби військової та цивільної медицини у необхідних лікарських засобах, наприклад, стерильних розчинах. Диверсифікація каналів забезпечення ліками за рахунок виробничих аптек дозволить досягнути головної мети – підвищити доступність пацієнта до необхідних лікарських засобів», – зауважив Михайло Пасічник.

За даними ліцензійного реєстру на початок 2015 року в Україні ліцензію на виробництво (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки мали 284 суб’єктів господарювання для 395 аптек (слід констатувати, що у 2008 році ці показники становили 447 та 724 відповідно). Протягом 2014 року єдиним центром зростання кількості виробничих аптек були аптеки приватної форми власності: хоч і незначно, їх кількість зросла на 4 одиниці до 78. Саме сегмент приватних аптек може стати драйвером розвитку ліків екстемпоральної рецептури в Україні.

Голова Держлікслужби України відзначив, що регулятори, експерти та гравці ринку мають спільно обговорити професійні питання аптечного виробництва та окреслити необхідні регуляторні рішення, які сприятимуть підтримці і розвитку цього важливого напряму аптечної справи, та механізм їх втілення у практику.

Print Friendly, PDF & Email

6 ответов на “Михайло Пасічник: виробництво ліків в умовах аптек є не тільки даниною традиціям, але й нагальною необхідністю сьогодення”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.